maanantai 19. maaliskuuta 2018

Punktio

Herätyskello soi tänään klo 4:45 ja startattiin autolla pihasta klo 6:00 kohti sairaalaa. Minua jännitti tietysti ihan hirveästi ja reilu kahden tunnin automatka oli ihan tuskaa. Maha oli aika turvoksissa ja oli oikea ratkaisu laittaa collagehousut jalkaan, vaikka en ne jalassa muuten mieluusti julkisilla paikoilla kuljekkaan :D Oltiin perillä melkein tunti etuajassa, mutta meidät kutsuttiin melkein heti sisään. Mies meni hoitamaan oman toimenpiteensä ja lähti sen jälkeen omille asioilleen kaupunkiin. Oltiin sovittu etukäteen niin, sillä tunsin helpommaksi olla punktiossa itsekseen.

Ensin odottelin "lepohuoneessa", että kello tulisi yhdeksän. Siinä minulta tarkastettiin esimmäisenä henkilöllisyystodistus. Laitoin takin ja laukun lukolliseen kaappiin, mutta muutoin sain pitää omat vaatteet + kengät päälläni. Minulle laitettiin kanyyli ja kerrottiin vielä kertaalleen miten toimenpide etenee. Jännitti ihan hirmuisesti, koska minulla ei ollut aiemmin ollut edes kanyylia ja tuleva toimenpide tuntui suurelta operaatiolta :D Olin huoneessa yksin, joten tunnelma oli rauhallinen ja jokseenkin kotoisa. Kävin vielä vessassa tyhjentämässä rakon ja tasan klo 9:00 minut kutsuttiin sisään toimenpidehuoneeseen.

Toimenpidehuoneessa minulle kerrottiin, että perjantaina otettujen verikokeiden arvot oli hyvät, eikä sen osalta ole estettä siirrolle. Sen jälkeen käskettiin ottaa alavartalo paljaaksi, sukat sai jäädä jalkaan. Sitten vain tutkimuspöydälle tuttuun tapaan makaamaan... Oikeaan käteen laitettiin verenpainemittari, joka mittasi verenpainetta tasaisin väliajoin. Vasemmassa kädessä oli kanyyli ja sain rauhoittavaa lääkettä ja kipulääkettä ennen varsinaisen toimenpiteen alkua. Rauhoittavasta lääkkeestä tuli lähinnä sellainen lämmin olo, enkä tuntenu oloani esimerkiksi uneliaaksi tai "sekavaksi". Ensin kerättiin oikealta puolelta ja sen jälkeen vasemmalta. Koko jutussa meni ehkä kymmenisen minuuttia! Hoitaja pyysi arvioimaan tuntemaani kipua asteikoilla 0-10, sanoin 1. Hän totesikin minun vaikuttaneen rauhalliselta. Nousin hitaasti istumaan, sain siteen ja puin housut jalkaani. Tässä vaiheessa en tuntenut oikeastaan ollenkaan kipua. Sain mehua ja suuntasin viereiseen huoneeseen lepäilemään.

Sain jälleen olla koko ajan yksin ja makoilin sängyssä kännykkää selaten. Toki hoitaja kävi välillä varmistamassa, että oloni on hyvä eikä pahoja kipuja ole. Hän kävi myös kertomassa, että munasoluja saatiin saaliksi kahdeksan! Olisin ehkä toivonut isompaa määrää, mutta ihan hyvä tuokin. Minun täytyi käydä vessassa, kanyyli otettiin pois ja 40 minuutin kuluttua sain jo luvan lähteä kotiin... kunhan mieheni ensin tulisi paikalle. Odotellessa sain ohjeet seuraavia päiviä varten ja ajan (mahdolliseen) alkionsiirtoon. Veristä vuotoa voi tulla parina päivänä, mutta sen pitäisi alkaa pian vähenemään. Vatsakipuun voisin ottaa Panadolia ja vettä pitäisi juoda reilusti. Sairaslomaa sain tämän päivän lisäksi tiistain ja keskiviikon eli palaan töihin vasta torstaina. Mieheni tuli hakemaan minut huoneesta, kiitimme ja lähdimme kotimatkalle.

Minulle jäi positiivinen kuva toimenpiteestä. Olin pelännyt ja jännittänyt ihan tyhmiä asioita... kipukaan ei ollut todellakaan sellaista mitä ajattelin. Kotimatkalla vatsassa alkoi menkkamainen jomotus, joka paheni kodin lähetyessä. Kipu helpotti heti, kun pääsin sohvalle ja tässä olenkin nyt makoillut pari tuntia. Kävely on aikomoista töpöttelyä ja kipu ehkä asteikoilla 4, mutta eiköhän se huomenna ala jo helpottaa.

Saan huomenna aamupäivällä puhelun, jossa kerrotaan hedelmöittyneiden munasolujen määrä. Pelottaa, että yksikään ei hedelmöity tai lähde jakautumaan normaalisti! Siihen ei kuitenkaan itse voi vaikuttaa, joten turha panikoida (todellakin panikoin!!!!). Jos kaikki menee hyvin, niin alkionsiirto on perjantaina. J O S ! Huomenna aloitan tukilääkitykseksi Terolutit.

Sellainen oli minun kokemukseni punktiosta. Toivottavasti tästä on jotain hyötyä jollekin, joka on ensimmäistä kertaa suuntaamassa tuohon toimenpiteeseen. Se jännittää ihan varmasti, mutta voi olla suht positiivinenkin kokemus :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommentistasi! ♥